1

Tema: Predragi vrtci v Posavju

Krška občina ima enega največjih proračunov, če izvzamemo velika mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje. A vendar starši v Krškem vrtce plačujemo tudi do 100 EUR več na starostni razred, kot starši v podobno velikih mestih. V Brežicah recimo plačujejo 20% manj, v Celju ravno tako, v Kamniku celo do 40% plačanega vrtca manj na enak starostni razred.

Našel se bo kdo, ki bo dejal, da so pač rezultati enostransko prikazani. Vendar sem prepričan, da je staršem v Krškem in Posavju malo mar, da recimo v Šmartnem pri Litiju straši plačujejo vrtec več. Starši v Šmartnem pri Litiju pač nimajo tovarn kot so NEK, TEB, Vipap in podobne, ki odvajajo velike denarje v občinski proračun.

Nam je res malo mar, kam gre ves ta denar? Če le ne gre v žepe občinarjev in njihovih prisklednikov.

2

Re: Predragi vrtci v Posavju

Bo še kdo rekel, da so na tem forumu sami obsedenci... Da so vse uni politikanerji krivi... Nekaj bo že res...

3

Pajapatak ti si ziher požigalec in imaš pri tem forumu prste poleg. Mislim, da po skoraj 8 letih vladaine županu lahko natočimo čistega vina in ga postavimo pred vprašaj.

Še en pomislek. Poleg bazena, ki nam ga je vzel, bomo očitno izgubili še tenis igrišča. Morda tema za drugič.

Tu je tema vrtci, ki so odločno predragi, glede na to v kateri občini živimo.

4

Da so vrtci predragi se absolutno strinjam. Politika govori o raznih olajšavah za mlade družine in podobno. Vse skupaj je pesek v oči. Da pri obračunavanjih cene vrtca upoštevajo bruto znesek plače je nepravično in neetično.
Če želijo imeti stanje tvojega osebnega premoženja, zakaj potem ne želijo imeti še tvojih dejanskih stroškov???
Nihče, žal res nihče ne upošteva koliko kreditov in podobnih dajatev mora družina plačati, da si zagotovi človeka vredno življenje.

Prav bi bilo, da bi se spremenila Uredba o določanju cen vrtcev, kjer bi se te stvari upoštevale.

Še posebej se sedaj v novem letu pozna, ko so cene povečali, nekje tudi do 15% (mislim da Koprivnica). Menim, da je čas, da  občinska uprava malo začne razmišljati, da dolgo tako več ne bo šlo.

Žal pa je tudi, da je MSS naredilo svoje, ko je določilo, da ima drugi otrok brezplačen vrtec. S tem je cena vrtcev padla na breme tistih, ki imamo samo enega otroka v vrtcih. Seveda deloma tudi na občine.

Pa še ena stvar je! Ko je otrok bolan, je starš na bolniškem dopusti, si prikrajšan za 100 in več €, na položnici pa imaš 4 ali 5 € manjši znesek.

5

Se strinjam s tabo AA, da so vrtci odločno predragi. Še posebej, če veš v kakšni občini živimo. NEK, GEN energija, GEN-i, TEB, Vipap, SKLAD NEK, Papiroti in ostali, verjetno sem še kakšnega izpustil. In tu gre očitek županu, ki je očitno nesposoben, da bi imeli vsaj primerjalne cene z vrtci po Sloveniji.

Se pa ne morem strinjati s tabo glede tega, da bi morala občina upoštevati vse kredite in položnice, ki jih gospodinjstvo plača in šele nato obračunati vrtec. Saj verjetno nisi resno mislila s tem? In popolnoma vseeno je ali upoštevajo bruto ali neto znesek za obračun vrtca.

6

Tega dobesedno nisem tako mislil. Gre namreč za to, da bi občina lahko upoštevala dejansko rast stroškov v družinah. Ker namreč, če zahtevajo podatke o lastnini nepremičnin, lastništvu avtomobilov, delnicah in podobno, naj bi potem upoštevala še vsaj približno stanje stroškov, ki jih povprečna družina ima.

Mislim pa da ni vseeno ali se upošteva bruto ali neto. Mene čisto nič ne briga koliko moram dati državi, briga pa me koliko mi ostane in če mi ostane malo, potem težko plačaš vrtec.

Moti pa me tudi uredba MSS, ki je odredilo, da ima drugo otrok zastonj. Kmalu se je pojavilo kar veliko takih družin, ki dajejo otroke v vrtce, medtem ko so starši doma in živijo na račun tistih, ki plačujejo drage vrtce. To je žal dejstvo.

Žalostno je tudi, da ima župan in občinska uprava do tega problema tako mačehovski odnos, saj na pozive in mnenja ne odgovarja.

lp

7

@AA

Imate morda kakšno posebno vprašanje za občinsko upravo? V kolikor bi bilo kakšno (ePosavje@gmail.com (ostala identiteta je lahko zakrita)), lahko v imenu ePosavja pomagam poiskati odgovor.

Lep večer,
Blaž

Nazadnje urejal Blaž (28.01.2010 21:00)

8

Pa vi sploh veste kako se določa cena vrtca? Mogoče bo pomagal če si preberete to: http://www.mss.gov.si/si/delovna_podroc … n_placilo/
Mogoče bi bilo treba vrtce malo obnovit, ker po izgledu sodeč, bi rekel, da gre večino denarja za ogrevanje.

9

Hvala Blaž!
Vendar nimam nobenega vprašanja ali karkoli podobnega. Gre samo za moje osebno mnenje.

Sumi - verjemite, da zadeve še kako dobro poznam, tudi tisto, kar je zapisano na linku.

LP